Quantcast
Channel: Cititor – Bookaholic
Viewing all articles
Browse latest Browse all 176

Idei de cadouri (de Crăciun și nu numai) pentru bookaholici

$
0
0

Cum mai avem puțin până la Crăciun, într-un moment de reverie m-am gândit ce mi-ar plăcea mie să primesc cadou. Așa că am început să verific link-urile și pozele salvate în telefon de-a lungul timpului. Apoi, mi s-a părut o idee bună să și împărtășesc lista asta, mai ales că în mod sigur sunt o grămadă de iubiți/prieteni/colegi de serviciu/rude care habar n-au ce cadou frumos să facă unui bookaholic.

Bookaholicii sunt o specie aparte, uneori ciudată pentru restul, dar ei pot fi foarte ușor mulțumiți cu, ce altceva?, obiecte care au legătură cu cărțile. Gama este largă, dar mă gândesc că nu e la fel de vizibilă pentru cei care nu au aceleași preocupări, așa că o mână de ajutor nu poate să strice. Așadar, dacă ești Secret Santa pentru un bookaholic sau ești nevoit să-ți duci viața alături de un reprezentant al acestei specii, iată, mai jos, o listă de posibile cadouri.

O traistă pentru cărți – Cunoscută și ca tote-bag, traista bookaholicului e un must-have și, cu cât e mai vizibil legată de pasiunea lui, cu atât e mai bine. Sunt o grămadă de astfel de traiste din material textil, dar una dintre cele mai frumoase este, zic eu, cea de la Legami. De fapt, orice obiect Legami (carnețel, penar, creion, etui de ochelari, semn de carte, husă de telefon, cană de cafea) poate fi un cadou potrivit pentru un cititor înrăit (eu am petrecut câteva ore într-un magazin minuscul Legami și nu mă mai dădeam dusă). Găsiți tote-bag-ul Booklover și alte obiecte Legami în librăriile Cărturești.

Căni, ceainice și ceaiuri – sunt mereu o idee bună și, dacă au legătură cu cărțile, sunt un cadou perfect. O colecție care mie mi se pare și frumoasă, și potrivită este „Alice în Țara Minunilor” de la Whittard. Există un magazin Whittard în București, pe Magheru, unde puteți găsi căni și ceainice din colecția asta și la care puteți asorta o cutie cu ceai sau ciocolată englezească (și, de ce nu?, niște biscuiți) și tocmai ați făcut un cadou perfect pentru un bookaholic. Eu am primit ceainicul acum o vreme și e superb.

Agende, carnețele și, în general, chestii pe care să scrii. Parte din experiența lecturii este și notarea citatelor preferate, așa că o agendă frumoasă este mereu un cadou potrivit. Am găsit zilele astea o colecție impresionantă de agende și carnețele în anticariatele Antic ExLibris (cu prețuri uimitor de mici, de la 15,9 lei la 23,9 lei). Pentru că am deja mai multe agende decât aș putea vreodată să umplu cu citate, m-am bucurat să iau câteva cadou (ok, recunosc, am luat una și pentru mine, dar doar atât).

Tot din categoria Agende, cei de la ROD au lansat zilele astea o colecție foarte fumoasă de agende pe care le puteți găsi în librăriile Cărturești – Aer proaspat pentru minte. The Vast & The Curious by Andreea Roșca. Mie îmi place mult cum arată și deja mă gândesc dacă pentru 2019 nu ar fi mai potrivită o astfel de agendă în locul clasicei Moleskine pe care o alegeam până acum.

Un tricou bookaholic. Un tricou/bluză/pulover cu un mesaj sau o imagine potrivite unui iubitor de cărți. Sunt magazine unde poți face asemenea tricouri personalizate (și nu numai tricouri, ci și căni, pixuri, perne etc.), dar preferata mea este o bluză anume (există și în varianta tricou) realizată de Madi Andronic, potrivită, ce-i drept, mai mult pentru cititoare – Goddess of cosy and chill. Pe site-ul ei se găsesc, însă, o grămadă de alte bluze și tricouri cu tot felul de mesaje și ilustrații superbe, așa că găsiți și pentru cititori, nu doar pentru cititoare ceva potrivit.

Măsuță de citit pentru cadă. Sigur ați văzut-o în poze bookish-cool pe Instagram și, cum iarna e anotimpul băilor lungi și fierbinți, e un cadou cât se poate de potrivit. Se găsește și la noi, eu am văzut-o la Mobexpert și are, pe lângă suportul pentru carte, un loc special pentru un pahar de vin. Divin, nu?

Suporturi pentru cărți și accesorii de citit. Eu am un suport de carte pe care chiar îl folosesc să citesc atunci când, din diverse motive, nu pot ține cartea în mână și, de fiecare dată când postez o poză cu el, lumea mă întreabă de unde poate cumpăra așa ceva. E foarte bun când vrei să notezi ceva din carte sau vrei să compari două texte și chiar când mănânci. Știu că nu e recomandat, dar câți dintre noi nu facem asta? Pe lângă suportul ăsta, mai sunt tot felul de mici gadgeturi menite să-ți ușureze lectura și foarte multe se găsesc pe celebrul site AliExpress. Singurul inconvenient e că durează mult până ajunge o comandă, așa că pentru Crăciun s-ar putea să fie cam târziu să comandați ceva, dar am mai găsit diverse chestii pe emag.ro sau pe littlemag.ro.

Obiecte de papetărie. De la creioane și suporturi de creioane la seturi de birou, pixuri, penare, carnețele de birou, post-it-uri, ascuțitori simpatice, organizatoare de birou sau suporturi pentru reviste – toate sunt idei potrivite pentru un cadou și, cele mai multe, se găsesc și la prețuri mici. Găsiți astfel de obiecte la librăriile de cartier, la Ikea sau Jumbo. Eu am primit anul ăsta de ziua mea prima mea ascuțitoare electrică și îmi place așa de mult că nu se mai găsește în casă vreun creion neascuțit la perfecție.

Cărți pentru bookaholici. Nu puteam încheia lista și fără o recomandare de cărți. Dincolo de preferințele literare ale unui bookaholic, există anumite cărți pe care i le poți cumpăra pentru că sunt ele, în sine, un cadou frumos. Sunt cărți-obiect, menite atât să fie citite, cât și admirate și mângâiate.

Am trei recomandări la capitolul ăsta: una este o carte în engleză, Bibliophile: An Illustrated Miscellany for People Who Love Books, de Jane Mount, dar care poate fi cumpărată de pe Books-Express.ro, o carte ce își propune să cuprindă universul specific unui bookaholic (de la cărți, la librării și obiecte livrești), iar cealaltă este o carte tradusă în română la Editura Baroque Books&Arts – Citeşte! Te rog, citeşte!, de Felicitas von Lovenberg, și care adună tot felul de curiozități legate de lumea cititorilor. Ca și prima carte recomandată, și aceasta, dincolo de mesajul foarte frumos al textului, e presărată cu ilustrații delicate și minuțioase realizate de Cristiana Radu și care fac din această carte o carte-obiect ce bucură ochiul. De asemenea, cei de la Baroque Books au scos alături de carte și o ediție specială de carnețele pe care le puteți găsi în Librăriile Humanitas și care completează foarte frumos mesajul cărții. Ultima recomandare e o carte despre cum anumite cărți au schimbat lumea în care trăim, o combinație între istorie, istorie literară și pasiunea lecturii, numai bună de citit lângă brad, cu o ciocolată caldă alături băută dintr-o cană de bookaholic, evident: Lumea scrisă. Cărţi care au schimbat istoria, de Martin Puchner, apărută la Editura Polirom.

Sper să vă fie de folos lista și acum, de Crăciun, dar și mai târziu, când veți căuta un cadou potrivit pentru bookaholicul din viața voastră. Și, țineți minte, cine n-are un bookaholic, să-și cumpere (cu cadoul potrivit, evident). Sărbători fericite!

The post Idei de cadouri (de Crăciun și nu numai) pentru bookaholici appeared first on Bookaholic.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 176

Latest Images